LA TERRIBLE LEISHMANIOSI

QUÈ ÉS LA LEISHMANIOSI?

La leishmaniosi és una malaltia que afecta molts animals a la nostra zona i que és causada per un paràsit anomenat “leishmania infantum”.

Però… com es contrau?

Quan s’acosta el bon temps augmenta el número de mosquits.

Un mosquit del tipus “Flebotom” que ha picat un animal amb la malaltia prèviament pica al nostre gos transmetent-li el paràsit.

El cos respondrà atacant el paràsit amb cèl.lules de defensa. Segons la quantitat i efectivitat de les cèl.lules de defensa, el paràsit serà destruït o es faran anticossos per a combatre’l.

És la formació d’anticossos i la seva unió amb el paràsit el que causarà els símptomes, pel seu dipòsit en els òrgans diana: el ronyó, la pell, els ulls, les articulacions… donant signes com pell seca i descamada, pèrdua de pes, insuficiència renal, coixeses.

 

LA LEISHMANIOSI SENSE TRACTAMENT POT SER MORTAL. Per tant, és important prevenir-la, detectar-la i tractar-la lo abans possible.

Com es detecta? La leishmaniosi es detecta amb una analítica de sang. Hi ha tests ràpids que ens indiquen la presència o absència d’anticossos davant el paràsit a la sang, i gràcies a això podem saber si el nostre gos està infectat en només 10 minuts.  

 

Quin és el millor moment per a detectar i per vacunar de la leishmaniosi?

El cos triga uns dos mesos en fer anticossos contra el paràsits. És per això que entre entre mitjans gener i març són els millors per a detectar la malaltia, ja que fa uns dos mesos que no hi ha mosquits i el resultat del test és més fiable.

La vacuna triga un mes en fer ple efecte. És per això que és important que quan es vacuni encara hi hagi un mes sense mosquits.

 

La leishmaniosi es pot prevenir! 

Avui dia hi ha vàries formes de protecció davant la leishmania:

  • Collars i pipetes repel.lents.

Productes que eviten que el mosquit piqui al nostre gos, i per tant, que li transmeti el paràsit.

L’eficàcia d’aquests productes és d’entre el 94-98%, i pot ser que algun mosquit arribi a picar-los igualment.

Hi ha gran varietat de productes per a aquesta funció: en format collar estan Scalibor, Seresto, Merlin… i en format pipeta estan Frontline Triact, Vectra, Advantix…

  • Leishguard

El leishguard és un xarop que es dóna durant 30 dies, entre 2-3 vegades l’any segons la zona (febrer, juny i octubre), i que fa que la resposta del cos sigui més cel.lular i menys “humoral” o d’anticossos. D’aquesta manera, es destrueix més quantitat de paràsit i és més difícil contraure la malaltia.

  • VACUNA CONTRA LA LEISHMANIA

Fa uns anys disposàvem de dues vacunes contra la leishmaniosi, Canileish i Letifend, però la Canileish tenia diversos inconvenients com reaccions vacunals, actualment només en tenim una, la Letifend.

Avantatges d’aquesta vacuna:

     *UNA SOLA DOSI A L’ANY

     *MENYS EFECTES ADVERSOS: És una vacuna més nova que utilitza tecnologia recombinant, 

       i aquest fet permet reduir els efectes adversos, ja que no duu adjuvant.

     *MAJOR EFICÀCIA DAVANT LA LEISHMANIOSI

Les vacunes es dediquen a també a redirigir la resposta del cos a més cel.lular i menys d’anticossos,  amb una sola punxada l’any.

És imprescindible fer un test previ abans de vacunar per a veure que l’animal no tingui ja la malaltia, donat que en aquest cas no es podria vacunar i hauriem de tractar-lo*

  • Mesures de maneig: treure el gos a passejar en hores que hi hagi menys mosquits (estan més actius entre la posta i la sortida del sol).

 

Què és el més convenient per al meu gos?  COMBINAR MÈTODES DE PROTECCIÓ!

El millor és combinar un repel.lent per a evitar que el piquin juntament amb alguna cosa que faci que els pocs mosquits que passin aquesta barrera no suposin un problema per a l’animal, i vencin el paràsit.

Consulta el teu veterinari i t’indicarà el mètode més eficaç per al teu animal i el vostre estil de vida.