LA TEMIBLE LEISHMANIOSI

Avui dia a qui no li sona la paraula “leishmania”? Però realment sabem el que és la leishmaniosi? La leishmaniosi és una malaltia que afecta molts animals a la nostra zona i que és causada per un paràsit anomenat “leishmania infantum”.

Però… com es contrau?

Quan s’acosta el bon temps augmenta el número de mosquits. Un mosquit del tipus “Flebotom” que ha picat un animal amb la malaltia prèviament pica al nostre gos transmetent-li el paràsit, i fent que el seu cos respongui atacant-lo amb cèl.lules de defensa. Segons la quantitat i efectivitat de les cèl.lules de defensa, el paràsit serà destruït o es faran anticossos per a combatre’l.

Els anticossos es fusionaran amb els paràsits formant uns complexos que via sanguinia aniran a dipositar-se a òrgans diana: el ronyó, la pell, els ulls, les articulacions… provocant signes com pell seca i descamada, pèrdua de pes, insuficiència renal, coixeses… i sense tractament pot arribar a ser mortal.

 

 

Com es detecta? La leishmaniosi es detecta amb una analítica de sang. Hi ha tests ràpids que ens indiquen la presència o absència d’anticossos davant el paràsit a la sang, i gràcies a això podem saber si el nostre gos està infectat en només 10 minuts.  

La leishmaniosi es pot prevenir? SÍ!  Avui dia hi ha vàries formes de protecció davant la leishmania:

  • Collars i pipetes repel.lents.

Perquè com menys mosquits piquin al nostre animal, menys risc de patir la malaltia, oi?

Tot i així, l’eficàcia d’aquests productes és d’entre el 94-98%, i pot ser que algun mosquit arribi a picar-los igualment.

Hi ha gran varietat de productes per a aquesta funció: en format collar estan Scalibor, Seresto, Merlin… i en format pipeta estan Frontline Triact, Vectra, Advantix…

  • Leishguard

Hem dit que les cèl.lules de defensa poden destruir els paràsits en bona part, no? I que la malaltia es dóna quan no es poden destruir del tot i es fan anticossos i complexes… doncs per què no dir-li al cos que faci més cèl.lules de defensa i que siguin més efectives?

El leishguard és un xarop que es dóna durant 30 dies, entre 2-3 vegades l’any segons la zona (febrer, juny i octubre), i que fa que la resposta del cos sigui més cel.lular i menys “humoral” o d’anticossos. D’aquesta manera, es destrueix més quantitat de paràsit i és més difícil contraure la malaltia.

  • VACUNA CONTRA LA LEISHMANIA

SI, fa uns pocs anys que disposem de DUES vacunes contra la leishmania al mercat! Canileish y Letifend.

I quina és la diferència entre les dues? Es diferencien en:


1.- La “primovacunació” o primera vegada que s’aplica la vacuna: la primera vacuna que va aparèixer el 2012 (Canileish) necessita de tres dosis separades tres setmanes, la primera vegada que s’aplica, per a fer ple efecte. En canvi, la segona (Letifend) només necessita d’una dosi fins i tot el primer cop que s’aplica per a ser efectiva.

2.-El preu: Canileish té un preu inferior per fosi de vacuna, comparat amb Letifend. Tot i així, com el primer any que s’aplica Canileish necessita tres dosis, el preu global és més elevat que amb Letifend.

3.-Els efectes secundaris o reaccions al.lèrgiques a la vacuna: les reaccions vacunals es deuen a l’excipient de la vacuna. En el cas de Letifend hi ha menys reacció vacunal que amb Canileish degut a què no duu “adjuvant” o substància que ajuda al cos a fer més defenses contra ella, ja que és una vacuna més nova que utilitza tecnologia recombinant, i aquest fet permet reduir els efectes adversos.

4.-L’eficàcia: Letifend és lleugerament més eficaç que Canileish.

Les vacunes es dediquen a fer el mateix efecte que el leishguard amb una sola punxada l’any. És imprescindible fer un test previ abans de vacunar per a veure que l’animal no tingui ja la malaltia, donat que en aquest cas no es podria vacunar i hauriem de tractar-lo*, i la seva eficàcia és del 72% en zones d’alt risc, fet que no està malament per a ser una vacuna que protegeix davant una malaltia parasitària.

  • Mesures de maneig: treure el gos a passejar en hores que hi hagi menys mosquits (estan més actius entre la posta i la sortida del sol).

Què és el més convenient? 

COMBINAR MÈTODES DE PROTECCIÓ!

El millor és combinar un repel.lent per a evitar que el piquin el major número de mosquits possible juntament amb alguna cosa que faci que els pocs mosquits que passin aquesta barrera no suposin un problema per a l’animal, i puguin afrontar la malaltia.

Consulta el teu veterinari i t’indicarà el mètode més eficaç per al teu animal i el vostre estil de vida.